
Markaların doğuşundan tescil edilmesine kadar geçen süreler kolay olmamaktadır. Tescili sabırla beklenen, dikkat ve özenle takip edilen markalar tescil edildikten sonra yasal güvence ile koruma altına alınmaktadır. Sınai Mülkiyet Kanunu her ne kadar tescil hak sahibini aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerlerinden korusa da taklit girişimlerini doğrudan engellememektedir. Peki, taklit girişimlerine karşı nasıl bir önlem alınır? Alınan en etkili ve önemli önlemlerden birisi olan izleme hizmetleri bu yazımızın içeriğini oluşturacaktır.
Ülkemizde ve hatta tüm dünya da olan gerçeklerden birisi, bir ürün veya marka ünlendiği zaman taklitleri gerçekleri ile yarışır hale gelmektedir. Gerçek marka hak sahipleri bu taklit girişimlerini engelleyebilmek için resmi bültenleri takip ederek itiraz haklarını kullanmaktadır.
Markalar TÜRKPATENT Kurumunda her ay düzenli olarak iki kez markalar resmi markalar bülteninde ilan edilmektedir.
Tasarımlar, TÜRKPATENT Kurumunda her ay düzenli olarak resmi tasarımlar bülteninde ilan edilmektedir.
Patentler/Faydalı Modeller ise her ayın 22’sinde resmi Patentler bülteninde ilan edilmektedir.
İzleme hizmetleri ile birlikte yayınlanan bu bültenlerde benzerlerinizi tespit etmek çok kolay. Her sınai mülkiyetin yasal süreçleri birbirinden farklı olsa da kanunda açıkça itiraz süreleri bildirilmiştir. Kural Patent İzleme ekibi olarak firmanız adına tescilli marka veya buluşlarınızı düzenli olarak takip edip raporlamasını e-mail olarak tarafınıza göndermekteyiz. Sadece izleme yapıp başvurulardan haberdar olmak yeterli olmamaktadır. Firmanız adına itiraz sürelerini takip edip itiraz işlemlerini dosyalamaktayız.
Binbir emek ve özveriyle doğan markalarınızı korumanın en önemli yollarından biri olan marka izleme sayesinde birçok kötü niyetli yapılan başvuruları önleyebilirsiniz. 2017 yılından önce TÜRKPATENT Kurumu marka benzerlik araştırmalarını daha sık dokuyup elemekte idi. Özellikle 2017 yılından sonra yayınlanan Marka Kılavuz Uygulamaları ile birlikte daha esnek kararlar verdikleri görülmektedir. Markanızın önüne veya arkasına getirilen –LER, -LAR çoğul ekleri, iyelik ekleri, life, dünyası, plus, tech vb gibi eklerin getirilerek tescil edilmek istenmesi halinde ancak itiraz hakkınızı kullanarak tescil edilmesini önleyebilirsiniz. Aksi takdirde getirilen eklerle markalar yayına çıktığından, markanızın sektörünüzde ayırt ediciliği zayıflayacak ve saygınlık ve itibarına zarar gelecektir.
Markanın tescil edilmesi kadar izlenip takip edilmesi çok önemlidir. Marka izlemenin yasal zorunluluğu bulunmamaktadır. Ama yapılması durumunda hem sektörünüzdeki yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilir hem de tesadüf veya kötü niyetli yapılan tüm taklit başvurulardan haberdar olup tescil edilmesinin önüne geçebilirsiniz.